top of page

Burgers, verenigingen en organisaties die rond luchtkwaliteit aan de slag willen gaan, kunnen dat op vele manieren. Dat kan gaan van een informatieavond over luchtkwaliteit en de effecten te organiseren, tot een interactieve wandeling over luchtkwaliteit of gewoonweg in groep of als individu je eigen luchtmeter bouwen. Hieronder vind je het eerste aanbod van Luchtpijp. Dat wordt de komende maanden verder uitgebreid. 

Bouw je eigen luchtmeter

Hoe goed is de lucht in jouw straat of wijk? Meet het vanaf nu zelf met je eigen gebouwde fijn stof meter! Luchtpijp biedt pakketten tegen democratische prijzen aan om als individu of in groep en onder begeleiding je eigen luchtmeter te bouwen. Die pakketten bestaan uit een tiental onderdelen. Na het bouwen, hang je de meter op aan je dakgoot, verbind je een dun USB-kabeltje met een stroomcontact, connecteer je de sensor met de Wifi thuis en klaar is kees! Vanaf dan kan je op elk moment van de dag de kwaliteit van de lucht rondom jouw sensor controleren. Deze sensoren, gebaseerd op open source technologie van Luftdaten, meten fijn stof PM10 en PM2.5. 

We voegen je meter ook toe op een kaartje van luftdaten alwaar je alle meetpunten in heel Europa kan zien.

Ontdek hier alle bouwsessies die gepland staan. 

Wil je als individu een meter bestellen? Reserveer dan alvast je doos. We bezorgen je meer info over levertermijnen en betalingsmogelijkheden. Een doos kost 40 euro. Advies & deelname aan de meetcommunity zijn inbegrepen in de prijs.

  • Hoe voeg ik een nieuwe vraag toe?
    Om een nieuwe vraag toe te voegen gaat u naar de appinstellingen en klikt u op de knop 'Vragen beheren'.
  • Verbruikt de sensor veel elektriciteit of data?
    Het dataverbruik van de sensor is erg beperkt. Qua electriciteit vebruikt de sensor ongeveer 1 Watt per uur of een kleine 10 kWh per jaar. Dat is ongeveer een drie à vier euro per jaar.
  • Enter your answer here

Ander aanbod

Kinderatelier

Een luchtmeter bouwen met tetrabrik, vaseline en een touwtje en nadien een indicatie van de luchtkwaliteit met een microlens op de smartphone bekijken? Kinderen bouwen het zelf tijdens een atelier. Bestel je pakketje voor maximum 25 kinderen aan 85 euro per pakket. 

Luchtwandeling

Naast permanent de luchtkwaliteit meten op één plaats, is de luchtkwaliteit ook afhankelijk van waar we ons begeven. Die blootstelling zie je perfect tijdens een wandeling met een fijnstofmeter. We stippelen samen met jou een traject uit! 


Bestel je wandeling voor een groep van maximum 25 mensen. Een wandeling kost 150 euro, inclusief gids, en duurt twee uur. 

Bestellen kan via info@luchtpijp.be 

bottom of page