Burgers, verenigingen en organisaties die rond luchtkwaliteit aan de slag willen gaan, kunnen dat op vele manieren. Dat kan gaan van een informatieavond over luchtkwaliteit en de effecten te organiseren, tot een interactieve wandeling over luchtkwaliteit of gewoonweg in groep of als individu je eigen luchtmeter bouwen. Hieronder vind je het eerste aanbod van Luchtpijp. Dat wordt de komende maanden verder uitgebreid. 

Bouw je eigen luchtmeter

Foto Luchtpijppakket.jpg

Hoe goed is de lucht in jouw straat of wijk? Meet het vanaf nu zelf met je eigen gebouwde fijn stof meter! Luchtpijp biedt pakketten tegen democratische prijzen aan om als individu of in groep en onder begeleiding je eigen luchtmeter te bouwen. Die pakketten bestaan uit een tiental onderdelen. Na het bouwen, hang je de meter op aan je dakgoot, verbind je een dun USB-kabeltje met een stroomcontact, connecteer je de sensor met de Wifi thuis en klaar is kees! Vanaf dan kan je op elk moment van de dag de kwaliteit van de lucht rondom jouw sensor controleren. Deze sensoren, gebaseerd op open source technologie van Luftdaten, meten fijn stof PM10 en PM2.5. 

We voegen je meter ook toe op een kaartje van luftdaten alwaar je alle meetpunten in heel Europa kan zien.

Een individuele meter kopen? Een pakket kost 45 euro in 2020. Contacteer ons via info@luchtpijp.be om de voorradigheid en de locaties waar pakketten beschikbaar zijn te kennen.

Ander aanbod

Ga met jouw school aan de slag rond luchtkwaliteit

Jonge kinderen zijn extra gevoelig voor luchtvervuiling. Wil jij er met jouw school voor zorgen dat we via dialoog en samenwerking een betere omgeving kunnen creëren met minder luchtvervuiling? Indien je antwoord hierop ‘ja’ is, dan is dit pakket iets voor jou.    

Dit educatief pakket geeft je op basis van twee lessen een beknopte leidraad om met je klas aan de slag te gaan met de onzichtbare maar alom aanwezige problematiek van luchtvervuiling en fijn stof. Aan de hand van enkele proefjes, filmpjes en enkele oefeningen leren de leerlingen op een laagdrempelige manier wat luchtvervuiling en fijn stof is en wat de gevolgen zijn. Aan de hand van een zelfgebouwde fijnstofmeter kunnen ze zelf onderzoeken hoe de toestand van de luchtvervuiling in de buurt is.

Bestellen kan via info@luchtpijp.be. Vermeld bij de aanvraag zeker de naam van de school en de gegevens van de contactpersoon. 
Een pakket kost €75. 


Luchtwandeling

Naast permanent de luchtkwaliteit meten op één plaats, is de luchtkwaliteit ook afhankelijk van waar we ons begeven. Die blootstelling zie je perfect tijdens een wandeling met een fijnstofmeter. We stippelen samen met jou een traject uit! 


Bestel je wandeling voor een groep van maximum 25 mensen. Een wandeling kost 150 euro, inclusief gids, en duurt twee uur. 

Bestellen kan via info@luchtpijp.be